sunnuntaina

Älä pidä kiirettä matkaa varatessasi

-

Astun sisään kapeasta ovesta konttoriin. Kello ovessa helähtää. Puisen pöydän takana istuu virkailija. Hänellä on kiharainen harmaa tukka, joka kurottaa kohti kattoa. En ole ihan varma, onko hän mies vai nainen. Hänellä on harmaa villatakki. Ehkä hän on nainen. Toisaalta hänellä on miehen kädet.

Ilmassa leijuu savua. Ikkunasta tuleva valonsäde luo illuusion, että virkailijan tukka savuaisi.

--

- Hei, virkailija sanoo käheällä äänellä.

- Terve. Kiinnostuin tuosta ikkunassa olevasta mainoksesta. Olisin halunnut tietää vähän yksityiskohtia matkasta.

- Joo, se onkin hyvä tarjous, virkailija sanoo ja yskii samalla niin, että paperit kavahtavat pöydällä. Köhinän keskeltä hän jatkaa:

- Niin siinä on siis kaksi reittivaihtoehtoa, joista voi valita. Määränpäähän on sama.

- Miten ne sitten eroavat toisistaan?

- A-reitti kestää 466 päivää. Tarjolla on hienoja näkymiä vuoristojunissa ja hyväkuntoisia majataloja.

- Kuullostaa hyvältä, mutta kesto on kyllä vähän turhan pitkä.

- Sitten sinun kannattaa harkita B:tä. Siinä matka kestää 29 päivää.

- Siis mitä, samaan paikkaan alle kuukaudessa?

- Niin.

- Miten se B voi olla niin paljon nopeampi? Onko siinä joku lentokoneosuus tai luotijuna?

- Ei kun vaihtoehdossa B, reitti kuljetaan kontaten. Takaperin.

- Täh?

- Niin se menee. Se konttaaminen on sitten ihan tavallista konttaamista. Ei mitään välineurheilua. Tämä on tällainen luomuvaihtoehto. Polvisuojia ei sitten saa käyttää ja nukkuminen tapahtuu taivasalla. Virkailija keskeyttää lakonisen puhetulvansa ja yskii taas hartiat täristen.

- Kuullostaa järjettömältä! Miten on mahdollista, että junalla matka vie satoja päiviä ja omilla jaloilla matkaten samaan paikkaan pääsee alle kuukaudessa?

- Muistutan omilla jaloilla takaperin. Niin se vain on. Tämä on tietenkin huomioitu matkan hinnoittelussa.

- Niin toinen on sitten varmaan aika paljon kalliimpi?

- Juu. Vaihtoehto A on itseasiassa ilmainen. Se vie asiakkaalta vain aikaa. Reitti B:stä laskutetaan sitten se omaisuus mitä sinulla nyt on. Me myymme sen eteenpäin ja sinulle ei tule tietenkään mitään ylimääräisiä kuluja. Verottajan kanssa meillä on sopimus. Vakuutusta tälle B-reitille ei myönnetä. A-vaihtoehdossa on sitten täysivakuutus.

- Siis mitä? Konttaaminen ja taivasalla nukkuminen maksaa ja maisemajunat majataloilla ja vakuutuksilla ei maksa?

- Niin, se on tarkkaan hinnoiteltu. Niin ja muistuttaisin vielä, että kysymyksessä on siis takaperin konttaaminen.

- Kuule ihan sama. Eihän kukaan todellakaan rupea antamaan ropojaan päästäkseen konttaamaan ja nukkumaan taivasalla. Hullunako minua pidät?

- Konttaamaan takaperin. Niin valinta on sinun. Laitetaanko sitten siis mieluummin tällainen ilmainen paketti maisemavuoristojunaan?

- Odotas nyt hetki. Onko joku joskus valinnut tässä tilanteessa jotain muuta kuin reitin A?

- Monikin, mutta viime aikoina B on ollut vähemmän suosittu paketeista. Sitä kuitenkin lämpimästi suosittelemme.

- Suosittelette? Siis suosittelisitko minullekin B-vaihtoehtoa ihan vakavissasi?

- Ilman muuta. Se on laatumatka seikkailuhenkisille. Paljon mielenkiintoisempi ja todellisempi kuin tuo A-vaihtoehto.

- Siis ainoa laatu mitä tästä teidän vaihtoehdosta B löydän, on se, että matka kestää vähemmän aikaa. Jos siis tuo aikataulu pitää tosissaan paikkansa.

- Aikataulu pitää täsmälleen. A-reitti täsmälleen 466 päivää. B-reitti täsmälleen ja tasan 29. Se on kirjattu sopimusehtoihinkin. Ja toinen etu on tietenkin siinä, että pääset sitten B-reitin taitettuasi jatkamaan matkaa vuoristojunalla ilmaiseksi. Se lukee näkymättömällä musteella siellä mainoksen alareunassa.

- Hetkinen, siis mitä mitä mitä? Siis miten niin sen jälkeen ilmaiseksi vuoristojunaan? Sehän sisältyy jo tuohon A-pakettiin!

- Aivan, aivan. Otetaan ihan rauhassa. Ei hermostuta. Siinä on pientä päällekkäisyyttä ihan tarkoituksella. Että oppii erottamaan näennäisen todellisesta. Katsos A-vaihtoehdon valinneet palaavat takaisin alkupisteeseen yhä uudelleen ja matkaavat siis reitillä edestakaisin 466 päivän ajan. Siinä kyydissä et ryvety matkalla. Pysyt jotakuinkin entisellään. Pääset kyllä lopulta jatkamaan matkaa, mutta vähän hitaammalla aikataululla. B-vaihtoehdossa joudut sitten kulkemaan hampaat irvessä, kitumaan ja taistelemaan. Siinä luot nahkasi. Palat isolla liekillä. Kuljet raastimen läpi. Muutut. Tulet itseksesi. Mutta sen jälkeen sinä pääset jatkamaan matkaa eteenpäin vuoristojunalla heti 29 päivän kuluttua. Eteenpäin - edestakaisin. Sama määränpää, mutta reissuilla on eroa.

Mutta nyt siis minkälainen lippu sinulle siis saisi olla? A vai B? Suosittelen edelleen tuota B:tä.

- ?

- Mieti ihan rauhassa. Tämä tarjous on voimassa... pieni hetki, tarkistan täältä sopimusehdoista... Juu ei hätää, valitsemassasi kohteessa tarjous näyttää olevan voimassa vuoteen 20... tai siis kuolinpäivääsi asti. Eli ota aikaa ja suunnittele ihan rauhassa elämäsi matka. Maistuisiko sinulle tässä välissä vaikka kuppi kahvia tai teetä?

-

Ei kommentteja: